https://www.oradesibiu.ro/2018/04/10/rasinariul-intr-un-top-al-celor-mai-frumoase-sate-din-romania/

11 lucruri pe care (poate) nu le știai despre Rasinari

de Gio

 1. Marginimea Sibiului are 18 localitati, printre care si localitatea Rasinari.
 1. Satul este resedinta comunei cu acelasi nume, iar incepand cu acest an,  unul dintre cele mai atractive sate turistice din întreaga lume, implicit din Romania, conform titlului primit in cadrul competiției Best Tourism Village, acordat de OMT.
 1. Criteriile care au stat la baza selectării câștigătorilor sunt: resursele culturale și naturale din destinație, promovarea și conservarea resurselor culturale, durabilitatea economică, socială și a mediului, dezvoltarea turismului și integrarea lanțului valoric, guvernanță și prioritizarea turismului, infrastructura și conectivitatea, sănătatea, siguranța și securitatea, precum și fotografiile și videoclipurile de prezentare.
 1. In Rasinari exista 3 biserici si o manastire, care, bineinteles vin, fiecare, cu cate o poveste proprie.
 1. Este locul in care a trecut in vesnicie Andrei Saguna, mitropolit ortodox al Transilvaniei, promotor al drepturilor românilor ortodocși din Marele Principat al Transilvaniei, fondator al Gimnaziului Românesc din Brașov (1851), membru de onoare al Academiei Române. „Șaguna a fost un dangăt de clopot care a trezit din amorțire conștiințe și destine, a redat speranțe și vigoare, a pus plugul în brazdă și a dezțelenit ceea ce amenința să devină pârloagă”-a scris Antonie Plămădeală, Momentul Șaguna în istoria Bisericii Transilvaniei, în Magazin Istoric, iunie 1997, pp. 3-5.
 1. Aici copiii invata in 2 scoli cu clase de la zero la a opta: Barcianu si Goga, scoli care au in subordine inclusiv gradinite.
 1. Poti face o drumetie pana la ruinele cetății medievale de pe dealul Cetățuia.
 2. In Rasinari sunt 3 muzee: Muzeul etnografic – înființat în 1952, Muzeul Episcopiei (deschis la solicitarea turiștilor, înființat în fosta reședintă a episcopilor, dar si un muzeu privat, creat de un om însurat aici, domnul Pavel Diaconu.
 3. Locul pieței actuale (care are loc în fiecare sâmbătă) are aceeași destinație pe care o avea și acum 200 de ani: aceea de loc de troc. Pe vremuri, aici era și Piața Sfatului.
 4. Satul a dat peste 21 de personalitati, printre care: Emil Cioran, Octavian Goga si Ilarie Mitrea. În ziua de azi pot fi regasite si casele memoriale ale lui Cioran si Goga, însă doar casa natală a lui Goga poate fi vizitată, organizat, la cerere.
 5. Aici a luat nastere Telemeaua de Sibiu prin asocierea producatorilor de branza din Sibiu si Marginimea Sibiului.