Risotto cu spanac și drob de linte cu sos de zacuscă

de Gio

by Chef Dani Pop, The colors of cooking

În bucătărie, creativitatea e un atuu important, iar Chef Dani Pop ne-a propus câteva preparate în care putem folosi zacusca într-un mod creativ.

Ingrediente:

Pentru risotto:

  • 300 g orez arborio;
  • 1 ceapă;
  • 2 căței de usturoi;
  • 500 gr spanac; 
  • 100 ml vin alb;
  • 500 ml stoc de legume sau apă;
  • 5 linguri ulei de măsline;
  • sare și piper după gust;

Pentru drobul de linte:

  •         250 gr linte verde fiartă
  •         Un cartof mare dulce sau doi mai mici
  •         Un dovlecel
  •         Un ardei kapia
  •         O ceapă
  •         3 căței de usturoi
  •         80 gr nucă
  •         Cimbru, oregano, sare, piper, boia dulce
  •         100 gr pesmet
  •         4 linguri de făină de ovăz sau fulgi de ovăz
  •         O lingură făină de in
  •         Două linguri de zacuscă
Risotto cu spanac și drob de linte cu sos de zacuscă
by Chef Dani Pop, The colors of cooking

Pentru sosul de zacuscă:

  •         Un borcan mic de zacuscă
  •         O linguriță boia afumată
  •         ½ linguriță usturoi pudra
  •         ½ linguriță sirop de agave
  •         Chilli (opțional)
  •         Sare, piper după gust

Cum se prepară:

1.     Punem apă la fiert pentru a blanșa spanacul.

2.     Când fierbe apa, adăugăm spanacul și îl lăsăm puțin până scade, apoi îl scurgem de apă și îl scufundăm în apă rece.

3.     Punem spanacul într-o cană de blender și îl mixăm până devine piure, apoi îl lăsăm deoparte.

4.     Mărunțim ceapă și usturoiul; le sotăm puțîn în ulei de măsline.

5.     Punem orezul și un polonic de stoc/apă și amestecăm până scade lichidul, după care punem vinul și amestecăm.

6.     După ce orezul a absorbit tot vinul, adăugăm pe rând câte un polonic de apă și amestecăm și tot așa până orezul este fiert. Durează aproximativ 18-20 minute până când risotto-ul este gata.

7.     Odată ce orezul absoarbe tot lichidul, va căpăta o textura cremoasă.

8.     Adăugăm piureul de spanac și amestecăm, apoi gustăm risotto-ul și adaugăm sare dacă mai este nevoie.

9.     Pentru drob, călim ceapa tăiată mărunt pentru câteva minute.

10.  Adăugăm ardeiul tăiat, usturoiul, cartoful dulce dat pe răzătoare, două linguri de zacuscă și dovlecelul. Gătim legumele pentru câteva minute, apoi adăugăm condimentele.

11.  Când legumele sunt gătite, le scurgem bine de apă și le punem într-un bol împreună cu lintea fiartă și scursă de apă.

12.  Trei sfert din compoziție o adăugăm într-un robot de bucătărie cu lama și o mixăm pentru a se formă o pastă.

13.  Amestecăm pastă de linte, compoziția rămasă și nuca. Adăugăm pesmetul, făina de in și făina de ovăz. Trebuie să obținem o compozite închegată și nu moale. Dacă este prea moale, mai adăugăm pesmet sau făină de ovăz.

14.  Punem compoziția într-o tavă de cozonac și o coacem în cuptorul preîncălzit la 180 gr. C pentru 45- 50 minute.

15.  Lăsăm drobul să se răcească înainte să îl tăiem.

16.  Pentru sosul de zacuscă, adăugăm într-un blender zacusca și condimetele și blendăm bine până când se formează un sos cremos (dacă este prea solid, putem adaugă puțină apă).

17.  Servim risotto cu drobul de linte peste care turnăm sosul de zacuscă.

Sperăm să vă placă rețeta și să vă inspire la noi moduri de a fi creativi în bucătărie.
Spor la gătit și poftă bună!