Ruladă din lipie cu tofu și zacuscă

de Gio

by chef Dani Pop, The colors of cooking

O rețetă vegană, un aperitiv ușor și rapid de pregătit, perfect pentru reuniunile mici cu membri familiei sau, de ce nu, pentru o zi în care aveți chef să ieșiți la un picnic.

Ruladă din lipie cu tofu și zacuscă pregătită de Chef Dani Pop, The Colors of Cooking



Ingrediente:

Pentru lipii: (pentru ruladă am folosit 2 lipii)

–        300 gr făină (după cum preferi: albă, integrală, intermediară, neagră, sau un mix de făinuri de grâu, secară, ovăz etc);

–        125 ml apă fierbinte;

–        50 ml ulei de măsline;

–        un vârf de bicarconat de sodiu;

–        ½ linguriță de oțet;

–        sare, oregano;

Pentru umplutură:

–        o cutie de tofu natur;

–        3-4 linguri de zacuscă;

–        un ardei gras roșu;

–        câteva fiere de ceapă verde;

–        o legătură de leurdă.

Cum se prepară:

Începem cu aluatul pentru lipii. Punem apa cu sarea pe foc și o aducem la temperatura de fierbere.

Stingem bicarbonatul de sodiu cu oțet și îl lăsam deoparte.

Cernem făina într-un bol și adăugăm treptat apă fierbinte și uleiul până când se formează un aluat, după care adăugam bicarbonatul și oregano.

Frământăm puțin și îl punem la rece 20- 30 de minute (opțional).

Scoatem aluatul de la rece, îl împărțim în 5-6 bucăți din care modelăm niște bile. Luăm pe rând bilele de aluat și le întindem cu un sucitor astfel încât să obținem o foaie subțire și relativ rotundă. Coacem lipiile într-o tigaie la foc mic, pe fiecare parte, până se rumenesc, însă nu trebuie să le lăsăm mai mult de 1-2 minute, întrucât altfel se vor întări și se vor rupe la rulare. Dacă totuși le-ai uitat mai mult în tigaie, nu-ți fă griji, sunt perfecte pentru a fi servite cu hummus sau pate de leguminoase.  

Pentru compoziție, mărunțim tofu și îl amestecăm cu 3 linguri de zacuscă și cu legumele tăiate mărunt.

Mai adăugăm la nevoie sare, suc de lămâie și piper.

Umplem lipiile și le rulăm, le învelim în folie alimentară și le lăsăm la rece până când le servim.

Poftă bună!