Unde si ce este Marginimea Sibiului

de Gio

Ce este Marginimea Sibiului?

Marginimea Sibiului este o microregiune etnografica unica a Romaniei, din Vestul Transilvaniei, in judetul Sibiu. Ea cuprinde 18 localitati, insa recent a inceput sa se vorbeasca despre “marginimea extinsa”.

Adevarul este ca Marginimea Sibiului e granita aceasta, care marcheaza locul unde se termina din punct de vedere teritorial Transilvania si totodata judetul Sibiu. E un fel de borderline, daca ar fi sa-i dam o denumire in limba engleza. 

De la est la vest, localitatile Marginimii Sibiului sunt urmatoarele:

 1. Comuna Boita
 2. Satul Talmacel
 3. Comuna Sadu
 4. Riu Sadului
 5. Rasinari
 6. Poplaca
 7. Orlat
 8. Gura Raului
 9. Saliste
 10. Cacova
 11. Sibiel
 12. Sacel
 13. Vale
 14. Gales
 15. Tilisca
 16. Rod
 17. Poiana Sibiului
 18. Jina

In Marginimea Sibiului locuieste o populatie preponderent romaneasca, avand de-a lungul istoriei, ca principala ocupatie, pastoritul. Acesta este motiv pentru care treceau, tot timpul, Munții Carpați, ceea ce a dus la menținerea unei legături între comunitățile românești aflate la sud, respectiv la nord de munți. Locuitorii zonei sunt numiți mocani, sau mărgineni.

Daca privim pe harta, vom observa si alte sate care, ni s-ar putea parea ca ar putea apartine Marginimii. Motivul pentru care acestea nu au fost incluse in aceasta microregiune este acela ca acolo a existat populatie preponderent saseasca, care nu a apartinut spiritual spatiului romanesc al Marginimii. Dupa plecarea majoritatii sasilor spre locurile lor de origine, in urma unei convietuiri de peste opt secole aici, aceste localitati au fost populate cu romani veniti, mai ales din Marginimea Sibiului. Acesta este si motivul pentru care costumul popular romanesc lucrat bicrom in alb si negru se regaeste si in aceste localitati. Și astăzi există obiceiul de a purta costumul popular tradițional – alb-negru cu o pălărie rotunjită purtată de bărbați la evenimentele importante. 

Arhitectura este cea care are, totusi, influențe puternice săsești, de aceea putem vedea aici case mari, impunătoare, cu o curte interioară închisă din toate părțile. Lemnul a fost materialul de construcție tradițional, dar în ultima sută de ani a fost însă înlocuit de cărămidă.

Se discuta mult si exista numeroase variante legate de teritorialitatea Marginimii Sibiului, mai ales ca oierii margineni detin pamanturi dincolo de judetul Sibiu, in urma transhumantei practitate atatia ani si mai ales faptului ca prin transhumanta au raspandit obiceiurile si au construit, in timp, ba stane, ba case, dincolo de locul in care s-au nascut. 

Cu toate astea, localitatile autentite ale Marginimii Sibiului raman cele 18 mentionate mai sus si raman si eu la dorinta de a crede ca celalate variante fac parte din legendele frumoase ale fiecarei culturi.

Pentru mai multe informații în timp real, te invit pe grupul Povesti din Mărginime.

Cu drag,

Georgiana TARA.